Ekonomi

Yurtdışı Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Hizmetlerinde 2022 Yılı Sonuçları Açıklandı

Türkiye Müteahhitler Birliği’nin (TMB) düzenlediği “Dış Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Hizmetleri Değerlendirme Toplantısı”nda konuşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türk müteahhitlerinin geçen yıl yurt dışında 17,8 milyar dolarlık yeni proje üstlendiğini açıkladı.

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı M. Erdal Eren, salgının kontrol altına alınması ve petrol fiyatlarındaki artışın etkisiyle 2022 yılına olumlu bir atmosferde giren sektörün, kısa sürede Rusya-Ukrayna savaşının etkisinde kaldığını ve belirsizlikler içinde kaldığını belirtti. . Eren ise, “Bugün ‘Türk müteahhitliği’ dünyada bir marka haline geldi. Türk müteahhitlik firmaları ağırlıklı olarak Avrasya ve Orta Doğu’da faaliyetlerini sürdürürken, Afrika’da rakiplerine karşı öne çıkmakta ve Avrupa’da katma değeri yüksek projelere imza atmaktadır.

Türkiye’nin en rekabetçi hizmet alanlarından biri olan yurtdışı müteahhitlik hizmetleri kapsamında Türk müteahhitleri, Rusya-Ukrayna savaşının tüm aksiliklerine rağmen 2022 yılında 17,8 milyar dolarlık proje üstlendi.

Türkiye Müteahhitler Birliği’nin (TMB) ev sahipliğinde, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, TMB Başkanı M. Erdal Eren ve Türk Birlikleri Başkanı’nın katılımıyla sektörün 2022 yılı yurt dışı performansı ve 2023 vizyonu ve hedefleri Danışmanlar, Mühendisler ve Mimarlar (TurkMMMB). İrfan Aker’in katıldığı “Yurtdışı Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Hizmetleri Değerlendirme Toplantısı”nda ele alındı.

Toplantıda konuşan Bakan Muş, Cumhuriyetimizin 100. yılında mal ve hizmet ihracatında yeni başarılara imza atmak için özel bir şube ile çalıştıklarını belirterek, “Müteahhitlik ve teknik müşavirlik şirketlerimizin her zaman yanında olduğunun bilincindeyiz. Dış ticaretimizin yükselişinde önemli aktörler olan inşaat sektörü, hizmet gelirlerimize doğrudan katkısının yanı sıra, malzeme ihracatının artması, işçi geliri sağlanması ve döviz girdisi sağlanması, Ülkemize yönelik olumlu algıyı güçlendiren Ticaret Bakanı Muş, yurt dışında tamamlanan her projenin bir yapı olmanın ötesinde ülkemizi temsil eden bir eser olduğuna işaret ederek, “Enerjisini koruyan, kalitesinden ödün vermeyen şirketlerimizi seviyorum. Pandemi ve savaşlar gibi tarihte ender görülen tüm olumsuz koşullara rağmen girişimci ruh ve kararlılıkla çalışmak. tebrik ederim” dedi.

“Türk müteahhitlerinin toplam proje büyüklüğü 472 milyar dolara ulaştı”

Bakan Muş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yurtdışı müteahhitlik şubemiz 2022 yılını toplam 17,8 milyar dolarlık önemli bir proje maliyeti ile kapatmış, sektör gücünü ve direncini bir kez daha ispatlamıştır. Böylece üstlenilen toplam proje sayısı 11 bin 605’e ulaşmıştır. Projelerin toplam maliyeti 471,7 milyar dolara yükseldi Dünyada proje gerçekleştirdiğimiz ülke sayısı 2022 yılı sonu itibarıyla 133’e yükseldi. Türk müteahhitleri gidip eser üretmiyor.”

Bakan Muş, yurt dışındaki projelere ilişkin şu bilgileri aktardı: “Bölgeye baktığımızda 2022 yılında proje büyüklüğü bakımından yine yüzde 37,6 ile Bağımsız Devletler Topluluğu ilk sırada yer alıyor. İkinci sırada ise payı ikiye katlanan Avrupa Bölgesi var. Yüzde 24,5 ile Ortadoğu bu yıl üçüncü sırada yer alıyor.Sahra Altı Afrika bölgesinde yüzde 12,7 pay ile konumumuzu güçlendirdiğimizi görüyoruz.Savaş sonucunda rekor büyüklük kırılırken, bu yıl 2 milyar dolarlık bir proje büyüklüğüne ulaşıldı.”

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, geçen yıl Romanya, Polonya, Macaristan ve Tanzanya’nın ilk 10 ülke arasında yer aldığına işaret ederek, “Şimdi hedefimiz Batı Avrupa ve Amerika, Asya-Pasifik ülkeleri olmalı. pazarlarımızı bu bölgelere doğru genişletmenin yollarını arıyoruz.Asya-Pasifik.Firmalarımızın Pasifik bölgesine yönelik çalışmalarını dikkatle izliyor ve gerekli diplomatik desteği sağlamaya çalışıyoruz.”

“Türk yurtdışı teknik müşavirlik proje değeri 3 milyar dolara ulaştı”

Bakan Muş, Türk dış teknik müşavirlik sektörünün de son yıllarda markalaştığını ve dünyadaki konumunu yükselttiğini belirterek, şubenin yıllık proje değerinin 2022’de yüzde 55 artarak 236 milyon dolara ulaştığını kaydetti. böylece toplam teknik müşavirlik proje değeri yaklaşık 3 milyar dolara ulaştı.

“Sektör Avrupa’da katma değeri daha yüksek projelere imza atıyor”

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Lideri M. Erdal Eren, 2021 yılında Türk müteahhitlerinin küresel pazarda sözleşme yapmasına rağmen salgından toparlanma sürecinin ve artışların da etkisiyle yurt dışında 31 milyar dolarlık yeni projeler üstlenildiğini söyledi. petrol fiyatları açısından ancak geçen yıl Rusya-Ukrayna savaşı açısından faaliyet gösteriyor. Stabiliteyi değiştirerek kesim için büyük bilinmezlikleri beraberinde getirdiğini söyledi.

Başkan Eren konuşmasını şöyle sürdürdü: “2021 yılında elde edilen bu başarı çerçevesinde, üstleneceğimiz yeni projeler için yıllık hedefimizi 30 milyar dolar olarak belirledik ve bu rakamı 50 milyar seviyesinin üzerine çıkarmayı öngördük. Orta vadede üstlenilecek proje hedefinin 75 milyar dolar olduğunu söylediler.Tüm olumsuz gelişmelere rağmen Cumhurbaşkanımızın belirlediği misyon bilinciyle çalışmalarımıza devam ediyoruz.Bugün ‘Türk müteahhitliği’ haline geldi. Türk müteahhitlik firmaları Avrasya ve Orta Doğu’da faaliyetlerini sürdürürken, Afrika’da rakiplerine karşı öne çıkıyor ve Avrupa’da değeri artan projelere imza atıyor.”

“Daha fazla Türk işgücü istihdamı için çalışmalar sürüyor”

TMB Lideri Eren, üstlendiği projelerle Türkiye’nin iş makineleri ihracatına da değerli bir temel oluşturan şubenin öncelikli hedeflerinden birinin yurt dışı projelerde istihdam edilen Türk işgücü sayısını artırmak olduğunu vurguladı. Eren, “Bu konudaki çalışmalarımızın önündeki en büyük iki engel olan çalışanlarımızdan alınan gelir vergisi konusunu geçen ay itibariyle Cumhurbaşkanımızın talimatları ve Sayın Cumhurbaşkanımızın girişimleri sonucunda çözüme kavuşturduk. Hazine ve Maliye Bakanı. İkinci sorun olan hukuki ihtilaflarda ise Cumhurbaşkanımızın talimatı ve Ticaret Bakanımızın tespitleri çerçevesinde Ocak ayı sonuna kadar çözüme ulaşmış olacağız.”

Öne çıkan pazarlar ve beklentiler…

Savaşla birlikte Rusya’da birinciliği koruduklarını ve Ukrayna’daki projelerin sekteye uğradığını belirten Eren, yaşanan insanlık dramını üzüntüyle izlerken, savaş sonrası Ukrayna’nın yeniden yapılanma sürecinde de rol almak için çalıştıklarını söyledi. Ülkenin geleceğini güçlendirmek için. Irak ve Körfez ülkelerinin departman için önemini koruduğuna işaret eden Eren, “Yakın zamanda Irak’a bir müteahhitlik heyeti ziyareti düzenleyeceğiz. Bölgede öne çıkan Suudi Arabistan ile sektörel temaslarımız oldu. Önümüzdeki 10 yılda hayata geçirilmesi öngörülen yaklaşık 3,3 trilyon dolarlık proje, “Yıl ivme kazandı. Suudi Arabistan’a bir müteahhitlik heyeti ziyareti için çalışmalara başladık.” ), sektörün Kamu-Özel Ortaklığı tecrübesi çerçevesinde önümüzdeki dönemde yeni projelere imza atacağını ve ülkelerde yatırımcı olarak da yer alacağını belirterek amaçlarını dile getirdi. Eren, “İlişkileri geliştiriyoruz. faaliyetlerimiz çerçevesinde ihtiyaç duyacağımız finansmanı temin etmek üzere Bakanlığımız öncülüğünde çok taraflı ve bölgesel kalkınma bankaları ve diğer ülkelerin ihracat kredisi kuruluşları ile işbirliğine giderek, yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin bir ekip olduğunu söyleyerek sözlerini tamamladı. oyun.

“Teknik müşavirlik hizmetleri için öncelikle iç piyasada talep geliştirilmelidir”

Türkiye Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Derneği (TurkMMMB) Lideri H. İrfan Aker, Türk teknik müşavirlik firmaları olarak geçen yıl yurt dışında elde ettikleri başarıdan gurur duyduklarını belirterek, “Malzemelerin ortalama maliyetinde yüzde 58 artış oldu. 2022 yılında üstlenilen projeler bir önceki yıla göre. Ayrıca son yıllarda teknik müşavirlik firmalarının 100‐150 milyon dolarlık kontrat bedeli ile yurt dışında açılan ihalelerde başarılı olduklarını da ifade etmek isterim.” Aker, “Ülkemizde istihdamın azalması nedeniyle şirketlerimiz küçülüyor ve şirketlerde eğitimli, deneyimli ve nitelikli personel istihdamının sürekliliğini sağlamakta zorlanıyorlar. Öncelikle talep iç piyasada teknik müşavirlik hizmetleri geliştirilmeli, kamu yatırımlarının planlanması ve gerçekleştirilmesinde, her türlü yatırım projelerinin geliştirilmesinde ve dayanıklı yapıların üretilmesinde Türk teknik müşavirliği istenmektedir. Müşavirlik firmalarından yararlanılmalıdır.” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu