Haber

TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU VİZE VE ULAŞIM KONTENJANLARINA ACİL ÇÖZÜM BULALIM

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Lideri Rifat Hisarcıklıoğlu, Gümrük Birliği Türkiye’nin üretim kapasitesinin dönüşümü için en önemli araç oldu. Katılım müzakereleri, Türkiye’nin dönüşüm sürecini derinleştirmiş ve genişletmiştir. Son yıllarda, katılım süreci durdu. Öte yandan iş insanları için vize konusu son dönemde daha da önemli boyutlara ulaştı. Taşıma kotaları ikili ticaretimizi olumsuz etkilemeye devam ediyor. Vize ve ulaşım kotalarına acil çözüm bulmamız lazım dedi.

TOBB Lideri Rifat Hisarcıklıoğlu, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ile İzmir’de bulunan çeşitli oda ve sivil toplum kuruluşları, ‘Avrupa Birliği (AB) Bilgi Merkezleri Ağı Projesi’nin ‘Becerileri’ temasıyla düzenlenen açılış toplantısına katıldı. ‘Avrupa Becerileri Yılı’nın bir parçası olarak ‘dijital çağ’. kuruluşların temsilcileri. Burada bir konuşma yapan Hisarcıklıoğlu, Türkiye ve AB’nin ortak çalışma alanı olan ‘Dijital çağ becerileri’ konusuna ağırlık vermek istediklerini belirterek, bu konuyu Türkiye-AB bağlantıları kapsamında ele almak istediklerini kaydetti.

TOBB olarak AB ile bağlarını her zaman önceliklerinin başında tuttuklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, “Gümrük Birliği, Türkiye’nin üretim kapasitesinin dönüşümü için en önemli araç olmuştur. Katılım müzakereleri, Türkiye’nin dönüşüm sürecini derinleştirdi ve genişletti. Son yıllarda katılım süreci durdu.Türk iş dünyası olarak bu durumdan memnun değiliz.Ülkelerimizin içinde bulunduğu mevcut sorunlar göz önüne alındığında, bağları canlandırmamız gerektiği aşikardır.”

Kovid-19 salgını ve Rusya-Ukrayna savaşının ortaya koyduğu kuralların Türkiye ve AB’nin daha yakın çalışmasını gerektirdiğini belirten Hisarcıklıoğlu, başta güç güvenliği olmak üzere gıda güvenliği gibi stratejik değeri olan konuların Türkiye-AB’ye dahil edilmesi gerektiğini savundu. ortak çalışma alanı.

‘TÜRKİYE YATIRIM PLATFORMU İŞLEVSEL OLMALI’

AB’nin Ekim ayında İstanbul’da duyurduğu ‘Türkiye Yatırım Platformu’ mekanizmasının çok değerli olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, “Bu mekanizmanın bir an önce işler hale gelmesini istiyoruz. Öte yandan iş insanları için vize konusu son dönemde daha da önemli boyutlara ulaştı. Taşıma kotaları ikili ticaretimizi olumsuz etkilemeye devam ediyor. Vize ve ulaşım kotaları üzerine oynanan bahislere acilen bir çözüme ihtiyacımız var. Gümrük Birliği dahil Türkiye hakkında bilgi sahibi olmak isteyen AB işletmelerinin oranı 2013 yılına göre arttı. Şirketler Gümrük Birliği’nin güncellenmesini destekliyor. Avrupa Birliği’ndeki işletmeler, AB ile Türkiye arasındaki ‘Yeşil Anlaşma’ ve dijital tek pazar konusundaki işbirliğini de desteklemektedir.

“TİCARETİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILACAK”

Türkiye-AB ekonomik ilişkilerinin ilerletilmesi için çok elverişli bir ortamın bulunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, Türk ve AB şirketlerinin saha çalışmalarında ortaya koydukları görüşlerin ikili ticari ilişkilere net bir şekilde yansıdığını söyledi. Son çeyrek asırda ikili ticaret hacminin 4 kat arttığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, 2022’nin prestijiyle birlikte Türkiye-AB mal ticaretinin 196 milyar dolara ulaştığını ifade etti. AB, Türkiye’nin en büyük ihracat ve ithalat ortağıdır. İthalatımızın yaklaşık dörtte birini AB’den yapıyoruz. Türkiye’nin ihracatının yaklaşık yüzde 41’i AB’ye yapılıyor. Türkiye, AB’nin en büyük 6. ticaret ortağıdır. AB, Türkiye’deki yabancı yatırımlarda da ilk sırada yer alıyor. Bu rakamlar önümüzdeki engellerin karşılıklı olarak ortadan kaldırıldığının en somut göstergesidir” dedi.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Meyer-Landrut yaptığı konuşmada, projenin iş dünyası ve diğer işbirlikleri ile işbirliğine en fazla katkı sağlayan rol oynadığını söyledi. Landrut, tüm bu ilişkilerin Türkiye-AB ilişkileri bağlamında temel çizgiyi oluşturduğunu belirterek, Gümrük Birliği’nin modernizasyonunun sizinle aynı fikirde olduğunu belirtti. İnşallah en kısa sürede sonuca ulaşırız. AB bilgi merkezleri kampları, iş dünyasıyla iş birliği içinde düzenleniyor. Ülkedeki topluluk ve iş dünyası, bilgiye dayalı AB aktörleri ve ülke çapındaki vatandaşlar hakkında doğru ve ilgili bilgilerin sağlanmasını sağlarlar. Bu, işbirliği yoluyla maliyetli bir rol oynar. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu olarak sizlere her zaman desteğimizi sunuyoruz. Bu işbirliğinin önümüzdeki yıllarda her iki taraf için de hayırlı olacağını söyledi.

Toplantı, açılış konuşmalarının ardından basına kapalı olarak devam etti.

haberayvacik.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu