Haber

Hatay Serinyol’da Demokrat Partili Aksoy’un sesini duyduğu sanatçı Özgün, “Gece yarısı deprem oldu.

demokratik PartiGenel Başkan Yardımcısı İlay Aksoy, Hatay Serinyol ‘de dinlediği sanatçı Hasan Özgün, deprem bölgesinde alınan acil kamulaştırma kararları hakkında; “Kaygılı bekleyiş sürerken 14 Nisan’da bu alelacele kamulaştırma kararı geldi. Gece yarısı kararnamesi çıkardılar. Gece yarısı darbesi gibi geldi bize. Gece yarısı deprem gibi geldi bize. Dürdenek Köyü’nün büyük bir bölümü yıkıldı. Acele kamulaştırma kararıyla el konuldu. Orada zeytinliklere el konuldu. Bahçeler var” dedi.

DP Genel Başkan Yardımcısı İlay Aksoy, Kahramanmaraş’ta depremden en çok etkilenen bölgelerden biri olan Hatay’ın Serinyol ilçesinde; sanatçı Hasan Özgün ile bir araya geldi. Özgün, Demokrat Parti üyesi Aksoy’un deprem sonrası bölgede hükümetin yaptığı çalışmalar, yıkılan binalarla ilgili herhangi bir ihmal olup olmadığı gibi birçok konudaki sorularını yanıtladı.

Özgün, “Endişeli bekleyiş sürerken 14 Nisan’da bu alelacele kamulaştırma kararı geldi. Gece yarısı kararnamesi çıktı. Gece yarısı darbesi gibi geldi bize. Gece yarısı deprem oluyormuş gibi hissettik. Dürdenek Köyü’nün alelacele kamulaştırma kararıyla el konuldu. Orada zeytinlikler, bostanlar var” dedi.

“Ne garip tesadüf, Dürdenek’in üst tarafında 600 dönümlük bir hazine arazisi var ve dokunulmamış. Ne ilginç bir tesadüf ki, Dürdenek’in kamulaştırılan bu kısmı AKP’li zenginlerin gölgesinde kalıyor. Örnek (eski) AKP Milletvekili Adem Yeşildal, “Antakya Belediye Başkanı, Antakya Belediye Başkanı ve birçok zengin AKP’linin villası var. Harita zikzaklar çizmiştir ve yerler teğettir. Ancak orada onlarca yıldır emek veren çiftçilerin tarlaları, ahırları, evleri, zeytinlikleri ellerinden alındı.”

Hatay’da yapılması planlanan kentsel dönüşümle ilgili olarak “Devletin tekelinde bir dönüşüm yapılacak” diyen Özgün, “Devletin dönüşüm için ihale verdiği firma ve oradaki yönetmelikler kamuoyuna bilgi verdi. toplantı, Şişli, İstanbul…”. Kentte başlayacak dönüşümden kendisinin de kaygı duyduğunu belirten Özgün, “Tanımadığımız kişiler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan geldiklerini söylüyorlar. Düzenli olarak ölçüm yapıyorlar ama belediyeye bilgi verilmiyor. halk.”

DP’li Aksoy’un soruları ve Özgün’ün bu sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

“HATAY ÖLDÜRMEYE ÇALIŞIYOR”

Aksoy: Çok büyük bir felaket, çok büyük bir acı yaşadınız ama sonrasında ihmaller silsilesi içinde o felaketi yaşamaya devam ediyorsunuz. Evsiz hissediyor musun?

Özgün: Bu şehir sahipsiz bırakıldı, evet bu coğrafya sahipsiz bırakıldı, bu halk sahipsiz bırakıldı ama bir yerden sonra şikayet edip birilerinin bir şey yapmasını beklemek yerine, çözüm iradesi olmaya çalışıyoruz. kendi sorunlarımız. Kendi sorunlarımıza sahibiz ve kendi çözümlerimizin tek sahibi biz olacağız. Her şey üst üste geldiği için acımızı yaşayamadık, yaşayamayız. Bu yüzden onlar hakkında fazla düşünecek vaktimiz olmadı. Biz tesadüfen ölmedik, depremin altından çıktık ya da enkazın dışındaydık ama şu anda bu şehir öldürülmeye çalışılıyor, şehir topyekün saldırı altında. Hayatta kalmaya çalışıyoruz. Her gün ayakta kalmaya çabalarken samimi olayım; Sorunuza objektif bir cevap veremem.

“HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI YAPILDI, NE ZAMAN YAPILDI BİLMİYORUZ”

DP’den Aksoy: Bu mülkiyet konularını biraz açar mısınız? Evi yıkılan evini tekrar yapabilecek mi? Depremzede normal hayata nasıl dönecek, devlet size burada ne diyor?

Orijinal: Hiçbir şey açıklanmadı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veya herhangi bir devlet dairesi tarafından kamuoyuna verilmiş bir bilgi bulunmamaktadır. Avukatlarla halkı bilgilendirme toplantıları yapıyoruz. Tüm toplantılarda avukatlar; “Arkadaşlar size söyleyeceğimiz bilgiler geçici olabilir. Her an değişebilir çünkü biz de bilmiyoruz. Her an bir kararname ile her şey değişebilir. Hiçbir şey şeffaf değil.” diyor. Örneğin; rezerv konut alanlarından bahsedilmektedir. Bu ne anlama gelir? Nereye kurulacağını, ne kadar kurulacağını, nasıl kurulacağını, hangi kriterlere göre kurulacağını bilmiyoruz! Hasar tespit çalışmaları yapıldı. Neyden yapıldığını bilmiyoruz! Pek çok yerden çok sayıda başvuru aldık. Yetkililer geliyor, dışarıdan bakıyor. Hasar belirlenir ve devlet kayıtlarına işlenir. Orta hasarlı ve ağır hasarlı, hafif hasarlı e-devlet’e kayıtlı bir bina, ikinci grup gelmeden ağır hasarlı binaya dönüştü. Burada kriterlerin ne olduğunu bilmiyoruz.”

“DEVLET MEVDUATINDA DÖNÜŞÜM YAPILACAK”

DP’den Aksoy: Ağır hasarlı binalar için ev sahipleri Dask sigortadan ödeme almaya başladı mı?

Orijinal: Henüz ödeme yapılmadı. Ne olacağını soruyoruz. Ağır hasarlı olanlara ev verilecek ama mülkiyet ortaklığı var. Biri bütün çocuklarına ev yapmış ama apartmanlar tek kapı. 20 daire olsun istiyor ama tek daire veriliyorsa böyle bir sorun var. Çevre ve Şehircilik Bakanı; ‘Antakya’yı cazibe merkezi yapacağız. Kusura bakmayın belki herkes ev sahibi olamayacak ama burayı bir çekim merkezi haline getireceğiz’ dediler. Bunun dışında tarihi Antakya bölgesi riskli bölge ilan edildi. Şimdi devlet orada her şeyi yasakladı. Devlet tekelinde bir dönüşüm yapılacak, bu nasıl bir dönüşüm; neye bağlı olarak? Mülkiyet hakları her şeyden önce mi korunacak? Antakya tarihi bir kimliğe sahiptir. Bu kimlik korunacak mı? Bize yapılan tek bir açıklama var: ‘Antakya çekim merkezi olacak’. Bir şey daha öğrendim. Oradaki dönüşüm ve düzenlemelerle ilgili hükümetin ihale verdiği şirket, İstanbul Şişli’de halkı bilgilendirme toplantısı yaptı…”

“İLGİLENİYORUZ”

DP’li Aksoy: Hangi şirketler bunlar?

Özgün: “Bünyamin Erman var, GYODER var, özellikle bu şehir merkezini tanıdığımız tanınmış firmalar var. Antakya’nın toplu konut ihalelerini hızla aldılar, hazırlanıyorlar. İşte şimdi yeni bir sorunla karşı karşıyayız. Ne yapalım?” bu sorun mu Kamulaştırmalar acele Bengüllü Orhanlı’dan Serinyol’a kadar olan bölgenin TOKİ rezerv alanı yapılacağı söylentisinin yavaş yavaş gerçek olacağını görüyoruz.Neden endişeleniyoruz Sürekli ölçüm yapıyorlar ama bir bilgi yok. halka veriliyor.İHA’lar uçuyor, ölçümler yapılıyor.Şimdi zemin etütleri yapılıyor, burada kamulaştırmalara başlanacağı söyleniyor.Aslında sızan haritalar geziliyor.

“DEVLET EL ALIYOR SONRA SÜREÇ İŞLİYOR”

“Tabi köylüler artık buna izin vermiyor. Hem yasal olarak itiraz ettiler hem de direniyorlar. Böyle bir şey olursa köylülerin bize verdiği bilgiye göre sadece Dürderen Köyü’nde 4 bine yakın zeytin ağacı kesilecek. Dikmece’de bunlardan birkaçı. Zeytinlikler yok edilecek.Seçim öncesi anlayamadığımız bir hızla şimdi enkaz kaldırılmayınca kovalar inanılmaz bir hızla girdi, oluşuyor. inşaat siteleri. Acele kamulaştırma ile devlet el koyar ve sonrasında süreç işler.”

Kaynak: ANKA / Günümüz

artovahaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu